Keresés ebben a blogban

2009. december 19., szombat

6. Talpmasszázs - Reflexológia

A talpmasszázs

A talpmasszázs, csakúgy, mint a természetgyógyászat többi ága, több évezredes múltra tekint vissza. Az egészségmegőrzés ősi módjaként alkalmazták ősidők óta. 

Nyomai több kultúrában fellelhetők. Dr. Fidgerald arról számol be könyvében, hogy már az indiánok is alkalmazták ezt a gyógymódot. Az egyik legrégebbi lelet az ősi Egyiptomból származik. Ez egy 4200 éves síremlék, mely egy korabeli orvosé volt és arról tanúskodik, hogy milyen fontos szerepe volt a talpmasszázsnak az akkori gyógyításban. Ezen arra is utasítást találunk, hogy hogyan kell végrehajtani a kezelést: "Végezd a kezelést úgy, ahogy az én jó közérzetem érdekében szükséges és ügyelj arra, hogy ne okozz fájdalmat nekem!" Az ősi gyógymódok alkalmazása végigkísérte az emberiséget korunkig és ma is hatékonyan alkalmazzuk az egészség megőrzésére, illetve a betegségek kezelésére.







A reflexológia tapasztalatokon alapuló tudomány. Létjogosultságát Froneberg német ideggyógyász bizonyította. Elmélete szerint testünk bizonyos területein-, mint például a talp, illetve a tenyér-tükröződnek belső szerveink.
Ezek a területek az úgynevezett reflexzónák. Milyenségükből következtetni lehet belső szerveink állapotára, illetve ingerlésükkel hatást tudunk gyakorolni rájuk.
Első ránézésre kicsit nehéz kiigazodni talpunk "térképén". Ahhoz, hogy ez könnyebben sikerüljön, meg kell jegyeznünk néhány fontos körülményt.

• A jobb oldalon elhelyezkedő szerveink a jobb, a bal oldaliak pedig a bal talpunkon találhatók.
• Páros szerveink, illetve testünk középvonalában elhelyezkedő szerveink mindkét talpunkon megtalálhatók.
• A fej és az érzékszervek reprezentációja szintén ellenoldali.





További segítség az úgynevezett övezeti felosztás. Ennek lényege, hogy a testünket és talpunkat fel kell osztani 10 függőleges és 3 vízszintes részre.
A test és a talp felszíne quadránsokra osztott, de azonos helyzetűek egymásnak megfelelnek. Vannak a felszínhez közelebb elhelyezkedő reflexpontok, sőt ahogy szervezetünkben is előfordul, átfedéseket is tapasztalhatunk.
A talpon azonban nem érnek véget a zónák, hanem felhúzódnak a lábszárra is.
A bokacsonttól mérve körülbelül 4 haránt ujjnyira. Ezeken keresztül főként a végtagok izmaira, illetve a kismedencei területre tudunk hatást gyakorolni.

Hatásmechanizmus:

A lábakon lévő zónák szervezetünk salakanyag lerakó helyei. Ha a káros anyagcseretermékek felszaporodnak, a szervezetben, vagy valamilyen sérülés ér minket, az illetékes kapcsolódó zóna azonnal jelzi. Ezek az elváltozások különbözőek lehetnek, milyenségükből lehet következtetni a betegség természetére. Ilyenkor a reflexológus azt tapasztalja, hogy kristályos gömbszerű, homokszerű lerakódások vannak az adott területeken, esetleg megkeményedik vagy éppen túlságosan puha lesz a zóna tapintása. Jelentkezhetnek bőrkeményedésre hasonlító elváltozások és előfordulhatnak színbeli eltérések is.


A talpmasszázs az egész szervezet működésére kiegyenlítő, harmonizáló hatású. Segítségével mozgósítani tudjuk a szervezet öngyógyító erőit. Serkenthetjük vele a vér, illetve nyirokkeringést. Szabályozhatjuk hormontermelő mirigyeink munkáját. Segíthetjük az emésztést, kiválasztást. Megkönnyíthetjük légzőrendszerünk munkáját. Sikeresen oldhatjuk vele a felgyülemlett feszültséget. Korhatár nélkül alkalmazható.
Ennek a terápiának is vannak azért veszélyei, illetve olyan esetek, amikor alkalmazása nem javasolt vagy kifejezetten ellenjavallt. Ennek az eldöntése orvosi kompetencia.

Általános kontraindikációk:

Nem javasoljuk a masszázst a következő esetekben:
• Súlyos keringési rendellenesség
• Trombózis
• Erős alkoholizmus
• Veszélyeztettet terhesség
• Bőrbetegségek egyes fajtái
• Pacemaker esetén
• Sebes, fekélyes lábnál
• Töréseknél, ficamoknál
• Előrehaladott daganatos megbetegedéseknél
• Erős gyulladásos folyamatoknál

A kezelés menete:

A kezelés szükségességét orvos állapítja meg és konzultál a reflexológussal. Diagnózisa alapján foglalkozunk a beteggel, kartont vezetünk, melyre minden észrevétel rákerül, így követni tudjuk pácienseink állapotát. Általában az alapkezelés 10 alkalomból áll, de sokszor van szükség további, úgynevezett fenntartó kezelésekre is. Fontos, hogy két kezelés között ne teljen el túl sok idő, mert ilyenkor előfordulhat, hogy lassabban halad a gyógyulás vagy visszaesés következik be. Különösen igaz ez az első néhány kezelésre, mikor beindulnak a méregtelenítő folyamatok. Ilyenkor felhívjuk betegeink figyelmét, hogy előfordulhat változás a vizeletben, székletben, izzadásban. Jelentkezhetnek jelző értékű fájdalmak, amitől szintén nem kell megijedni, mert ez azt jelenti, hogy a szervezet reagál a kezelésre.

Ha jelentkezik is ilyen kellemetlenség, ami nem törvényszerű, néhány alkalom után elmúlik és elindul a gyógyulás folyamata, amit a betegek megéreznek. Türelmesnek kell azonban lennünk, mert a betegségek kialakulása sem egyik pillanatról a másikra következik be, ezért a gyógyulásra is kell elég időt szánnunk. A kezelések időtartamát, erősségét, milyenségét mindig a kezelő feladata megszabni. Ez sokban függ a betegség fajtájától és a páciens állapotától is. Figyelembe kell venni, hogy bizonyos zónák túlstimulálása veszélyes melléktünetekkel járhat, mint például- rossz közérzet, hányinger, esetleg hányás vagy akár ájulás is. A salakanyagok is túlzott mértékben mobilizálódhatnak, ami hasmenést is okozhat, sőt felszökhet a láz is. A fájdalomküszöböt sem jó túlzott mértékben átlépni, hiszen nem az a cél, hogy fájdalmat okozzunk a páciensnek, hanem az, hogy segítsük a gyógyulást.

Ezért nem javasolt az eszközhasználat, mert megnehezíti a kezelő helyzetét és a kezelés eredményét veszélyezteti. A talpmasszázs szelíd, de hatékony módszer. Ennek ellenére sajnos a "beteg zóna" érintése fájdalmas is lehet. Ilyen esetben szólni kell a kezelőnek, hogy óvatosabban masszírozza az érintett területet. Ez a fájdalom néhány kezelés után elmúlik, amint a szervezet gyógyulni kezd. A reflexológus a kúra ideje alatt folyamatosan konzultál a pácienssel, figyelembe veszi a beteg visszajelzéseit.

 



A beteg szerepe a gyógyításban:

Nagyon fontos, hogy a páciens segítheti és gátolhatja is a gyógyulást azzal, ahogy a kezelések alatt, illetve közben él. Mivel minden természetgyógyászati módszer segítheti a gyógyulást, ezért bátran lehet több terápiát alkalmazni egyszerre. Ha az orvos javasolta; lehet diétázni, gyógynövényteákat fogyasztani. Ezekkel is tudjuk gyorsítani a gyógyulásunkat. Fontos, hogy a kúra alatt többet pihenjünk, sokat mozogjunk és tartózkodjunk friss levegőn, ha lehet. Jó, ha ilyenkor megvonjuk vagy legalábbis csökkentjük a káros anyagok bevitelét a szervezetbe. Ha sikerül meggyógyulni, a helyes életmód betartásával sok betegségtől kímélhetjük meg magunkat. Frissítő masszázzsal jó kondícióban tarthatjuk a szervezetünket.

Ha fáradtak vagyunk, alkalmazhatunk lábfürdőket, gyógyfürdőket. Az is nagyon fontos, hogy jól bánjunk lábunkkal, hiszen rendkívül gazdag érző-idegvégződésekben. Ha tehetjük, hordjunk kényelmes, lehetőleg természetes anyagból készült lábbelit. Ügyeljünk arra, hogy a lábfej megfelelően tudjon szellőzni és mozogni a cipőben. Ha odafigyelünk ezekre a körülményekre, szervezetünk meghálálja. Közérzetünk jelentősen javulni fog, komfort-érzésünk kialakul. Nő a szervezet ellenállása, a lelki és fizikai tűrőképesség javul, a stressz-szituációk hatása mérséklődik vagy elmarad. Az ismertetett terápia jól illeszkedik az egyéb kezelési módokhoz, és hatásosan segíti a betegségek javulását, illetve gyógyítását.

www.gyogyaszat.com






...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése