Keresés ebben a blogban

2010. március 4., csütörtök

14. 4-es csakra


4-es csakra: 

A barátokkal, rokonokkal, ismerősökkel, munkatársakkal való kapcsolat, mint emberi kapcsolat; érzelmi szinten a harag, a düh, és a kritizálás központja, más néven szív csakra.
Mantrája: JAM
Ide tartoznak a tüdő és az ahhoz tartozó energetikai rendszerek, tehát a légcső, a tüdőbronhusok és maga a tüdő, szív vonatkozásában pedig a szív és annak perikardiális része.
A 4-es csakra állapotát a már korábban említett 3-as csakra és az 5-ös csakra - mint a pajzsmirigy (a jövőtől való félelem központja) által vezérelt hormonális rendszer - befolyásolja. A tüdő a félelem, a szív pedig a szeretet központja.
A magyar ember tipikusan a múlton mereng és a jövőtől fél, nem tudja megélni a napot az adott pillanatban. Így azok az emberek, akik az élethez való viszonyukat az alapján élik meg, hogy milyen sikeresek lesznek a jövőben, a félelmen keresztül tüdő és szív elégtelenségben szenvednek.

A magyar nép többsége tuberkulum, és a Kárpát-medencében elfoglalt történelmi helyünkből is az következik, hogy tüdő-jellegű betegségek vezetnek a statisztikákban. Napjainkban azonban egyre inkább növekszik a szívbetegségek és a vastagbél megbetegedések száma – és ez nem csak annak köszönhető, hogy már nem kötelező a tüdőszűrés. Ezen betegségek statisztikai növekedése abból a szempontból is érdekes lehet, mert az 1-és és 2-es csakra területébe tartoznak, azaz az elengedési problémák jelentkezhetnek ilyen formában. A magyar ember tényleg ilyen, nehezen tudja elengedni a megszokást, a beidegződéseket, melyeket a szülőktől vett át.
Az 5-ös csakra függvényében könnyű észrevenni, hogy a múlton való merengés és a jövőtől való félelem egy olyanfajta félelmi aspektust állít elő, ami a magyar emberre jellemnő. A mediterrán emberek döntési mechanizmusa nem félelemtől vezérelt, hanem azáltal, hogy szeretnének valamit elérni, megélni, de alapvetően nem kemény munkára gondolnak ezen vonatkozásban, hanem egy pozitív, jó arányú munka-pihenés arányt tudnak kialakítani. Így azokból a társadalmakból hiányoznak azok az idegrendszeri terhelések, amik nálunk folyamatosan jelentkeznek.
Popper Péterék készítettek egy statisztikát, mely kimutatta, hogy a médiákban szereplő hírek 95%-a negatív. Érdemes ezen elidőzni a tekintetben, hogy mi az a stressz faktor, ami befolyásolja az emberek mindennapi életét, mi befolyásolja a döntési mechanizmust, mi az a leginkább félelemkeltő forrás, ami az emberek beszűkült gondolkodását befolyásolja. Ezek alapvetően a multimédia eszközei: rádió, tv, újságok. Ezen információs csatornák elzárásával komoly eredményeket lehetne elérni – de itt újra bekapcsolódik az elengedés kérdése.
A jobb közérzet és a magasabb stressztűrő-képességét növelendő – és ezekről a későbbiekben még lesz szó - egyfajta klubokat létrehozva lehetne az embereken sokat segíteni.
A 4-es csakra légzési metódusait figyelembe véve fontos tudni, hogy ez az a csakra, amivel tulajdonképpen a keresztény vallási környezetben a szeretet fogadásán és adásán keresztül, az önmagunkhoz való viszonyt, és a társadalmi viszonyainkat szeretve képesek vagyunk egyfajta érzelmeken keresztüli energiaáramoltatásra. Minden ember, aki a 2000-es évektől (melyek a spiritualitás évei) nyitott arra a gondolkodásra, hogy az együttműködésen keresztül képes a társadalmi együttélésre, a munkahelyi problémák megoldására, vagy a család összetartására, kezdetben ugyan hátrányban lesz, de övé a jövő, neki van komoly esélye a társadalmi megbecsülés elérésre. Ők fognak a társadalom érdekében komoly feladatokat, és küldetést teljesíteni. Nekik kell bebizonyítaniuk, hogy érdemes így élni, és nem a különböző energetikai rendszerek (pl.: politikai erők) egymásnak feszülésén keresztül lehet társadalmi konszenzusra jutni, hanem egymás problémáit megértve, az energetikai rendszeren belülre kerülve érdemes figyelembe venni mindenkinek az érdekeit, és az alapján lehetne egy szebb és jobb jövőt kialakítani ennek az országnak. 


Csakraerősítő mantra:
„Megbocsátom az embereknek, hogy nem annyira szeretem őket.
Engedem Magamnak utálni az embereket.
Engedem Magamnak kritizálni az embereket.
Engedem Magamnak szeretettel elfogadni az embereket, dicsérni az embereket.
Biztonságos Nekem szeretettel elfogadni az embereket.
Megbocsátom Magamnak, hogy fájdalmat okoztam Édesanyámnak.
Megbocsátom Édesanyámnak, hogy fájdalmat okozott Nekem.
Biztonságos Nekünk elfogadni egymást.
Megbocsátom Magamnak, hogy fájdalmat okoztam Édesapámnak.
Megbocsátom Édesapámnak, hogy fájdalmat okozott Nekem.
Biztonságos Nekünk elfogadni egymást.”





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése